Időnként a házi feladat megírása is komoly küzdelem, így nem csoda, hogy a jelenlegi helyzetben sok szülő már a végét járja. Ha nagyon nehezen megy, nincs más, módszert kell váltani. Különben az otthoni tanulás véglegesen pokollá válik.

Mit tehetsz, hogy könnyebb legyen?

 • Először is lazíts, ne feltétlenül a tökéletesre törekedj. Sokat veszítenek a gyerekek azzal, hogy nem ülhetnek ott az órákon, egyedül pedig nem mehet ugyanúgy.
 • Muszáj, hogy azt lássák rajtad, hogy nincs semmi probléma, a kihívás teljesíthető, hiszen, ha azt látják, hogy magad is kínlódsz a helyzettől, mit várhatnak saját maguktól. Pozitív hozzáállás, mosoly, mert ez a nyerő.
 • Legyél nyugodt, de határozott, így lesz tekintélyed. Az alkudozást egy gyors megegyezéssel zárd le és mindig legyen következmény a felesleges hisztinek. Nem jó, ha feleslegesen rabolja az idődet, mert értékes dolgok maradnak el és a türelmed sem végtelen.
 • Támogasd és ne hibákat keress. Nyilvánvaló, hogy kevés az a gyerek, aki ne akarna egy ilyen helyzetet kihasználni, jól járni vele. Nem is lenne elég életre való, ha ezt nem próbálná meg. A szidás helyett inkább magyarázd el, mit veszíthet, ha nem áll hozzá lelkiismeretesen.
 • Dicsérd és emeld ki, mi az, amit jól csinál, ne a hibákat emeld ki. Így látja majd, hogy most is érdemes erőt belefektetni.
 • Keresd meg, miben segíthetsz hatékonyan, a többit bízd rá. Most van idő és mozgástér az önállóságra.
 • Közösen alakítsátok ki a napirendet, következetesen tartsátok be, de abban az ő kedvelt tevékenységeit is tiszteljétek. Soha ne menjen a tanulás a szabadidő rovására, inkább a munkatempót növeljétek.
 • Jelöljetek ki tanulási szakaszokat és a teljesítésükért kapjon jutalompontokat. Találjátok ki hány jutalompont kell egy kitalált díj eléréséhez. A szorgalomért, pozitív hozzáállásért járjon és ne a helyesen megoldott feladatokért. A testvérek még versenghetnek is.
 • Ne magyarázd el ugyanazt a dolgot többször ugyanúgy, felesleges. Ne feledd, a beszédértése ma sok gyereknek átlagon aluli, a képekből értenek. Rajzolj, szemléltess, viccelődj, példálózz akár képletesen, mesésen. Ez még a nagyobbaknak is bejön. Az élmény támogatja az ismeretanyag beépülését.
 • Olvassatok együtt is, de olvasson önállóan is. Ha a hangos olvasását hallgatod, feltétlenül nézd, hogy mit olvas. E nélkül a pontatlanság erősödni fog, még a jól olvasóknál is. Ha némán olvas, mesélje el, így megelőzöd a felületesség kialakulását. Kezdjétek rövid szakaszokkal.
 • Engedd meg, hogy gyermeked minden reggel felállítsa a napi órarendjét, ha mód van rá, megválassza a tanulandók sorrendjét. Még akkor is, ha neked nem tetszik, mert a legnehezebbet hagyja utoljára és akkor bizonyára már fáradt lesz. Utólag megbeszélhetitek a tapasztalatokat és abból is tanulhat.

Tudj meg többet rólunk!