Lassacskán túl vagyunk a pandémián, ami rég elfelejtett helyzetet teremtett hazánkban is. Az egészségügyi ellátórendszert komoly kihívás elé állította, bár az orvosok, ápolók igyekeztek erőn felül teljesíteni. A helyzet immár normalizálódni látszik, viszont az ellátás a sok torlódás miatt bizonyos területeken csak hosszú várakozás után valósulhat meg. A magánorvosi ellátás megfelelő felszereltségének, hiánytalan orvos és ápoló gárdájának köszönhetően szinte azonnal visszaállhatott a régi jól működő rendbe. Amennyiben náluk keresünk ellátást, gyors kapcsolatfelvételre, online konzultáció lehetőségére, közeli időpontra, magas komfortra, viszont magán egészségbiztosítás hiányában borsos árakra számíthatunk. Melyik a jó választás a három alternatíva közül? Nyilván a probléma sürgősségétől, típusától és személyes igényeinktől is függ.

Nézzük, mire is számíthatunk az állami egészségügytől, mik azok a jogszabályi keretek, amit érdemes ismernünk?

Jogunk van a nap 24 órájában az állapotunkból adódóan indokolt egészségügyi ellátásra. Vannak olyan ellátások, amelyek térítési díjért, vagy bizonyos mértékű hozzájárulásért vehetők igénybe. A biztosítottak (bejelentett munkavállalók, járulékfizető vállalkozók, stb) azok, akik a társadalombiztosítás valamennyi ellátásaira jogosultak a törvényben meghatározott módon, ezen felül a nem biztosított személyek (nyugdíjasok, kiskorúak, nappalitanulók, stb) csak az egészségügyi ellátásra jogosultak.

Az állami egészségüggyel szerződött szolgáltatóknál vehetjük igénybe a fekvőbeteg ellátást, járóbeteg ellátás, háziorvosi szolgálatot, fogorvosi ellátást, otthoni ápolást, védőnői szolgáltatást, iskolaorvost, betegszállítást, gyógyászati segédeszköz támogatást, gyógyszerellátást, gyógyfürdőt, szanatóriumot.

Szűrővizsgálatok

Az egészségbiztosítás kerete tartalmazza a betegségmegelőzést célzó szűrővizsgálatokat, mint a korosztályos általános szűrővizsgálatok, sport egészségügyi vizsgálatok, illetve életkortól függetlenül a megelőző szándékkal végeztetett vizsgálatok, melyeket leginkább a körzeti orvos vagy szakorvos rendel el. A tüdőszűrés, ha nem kötelezően elrendelt vizsgálat, akkor már csak térítési díj ellenében végeztethető.

Egészségügyi alapellátás

Lakóhelyünkön, illetve annak közvetlen közelében működő megelőző ellátás, felvilágosítás, gyógykezelés, gondozás, ápolás és szakorvoshoz irányítás.
Itt fontos megemlíteni, hogy a fogorvosi alapellátás keretében a 18. év feletti betegek a kivehető és rögzített fogpótlások fogorvosi munkáira teljes térítési díjat fizetnek, a technikai költségekhez meghatározott mértékű ártámogatást kapnak.

Ellátások, amikért biztosítottként is fizetni kell

Részleges vagy kiegészítő térítési díjat számolnak fel a biztosítottnak is bizonyos beavatkozásokért, mint például külsődleges nemi jellegek megváltoztatása, fogpótlás, fogszabályzó készülék, kényelmi szolgáltatások, gyógyszerek, étkezés.

Ezen kívül vannak olyan ellátások, amik nem vehetők igénybe az egészségbiztosítás terhére, mint munkaalkalmassági vizsgálat, üzemi baleset miatti ellátás, különösen veszélyes extrém, vagy hivatásos sport miatti ellátás, esztétikai vagy rekreációs beavatkozás, meddővé tétel, járművezetői vagy fegyvertartási alkalmassági vizsgálat, alkohol, illetve kábítószer gyanúja vagy hatása miatt végzett vizsgálat vagy kezelés, nem kötelező vagy nem térítésmentes védőoltással való immunizálás. A sürgős szükség miatt felmerülő, illetve életmentő beavatkozások viszont térítésmentesek.

Amihez jogunk van

Választhatunk szabadon orvost, kérhetünk második véleményt, elektronikusan lekérdeztethetjük a betegutat és adatainkat.
Jó tudni, hogy a NEAK elektronikus formában biztosítja a patika számára az elmúlt egy évben tb támogatással igénybe vett gyógyszer nevét, mennyiségét és a kiváltás idejét, amennyiben azt személyesen váltottuk ki.
Jogunk van az egészségügyi állapotunkról számunkra érthető formában tájékoztatást kapni.

Hogy működik mindez a gyakorlatban?

Vannak kellemes és kellemetlen meglepetések, rövid és hosszú várólisták. Ahogy az imént olvashattuk, teljes egészében az állami egészségügy sem ingyenes. Rajtunk áll, hogy mit választunk:

  • Kivárjuk a sorunk az állami szakrendelésen, műtéti várólistán, elfogadjuk az adott színvonalat, felszereltséget, idő és személyzethiányt, mindezért kifizetjük, amit muszáj.

VAGY

  • Egészségbiztosítást kötünk ezzel növeljük a komfortot, az ellátás színvonalát és gyorsaságát, így előre választott havi összeg mellett bizonyos mértékig ingyenes magánorvosi ellátást kapunk.

VAGY

  • Állami és magánellátás között váltogatva kivárjuk, ha akarjuk, elfogadjuk, ha tudjuk és kifizetjük, ha már nem akarjuk és nem bírjuk, majd mérgelődünk a költségeink miatt.

Mindenesetre megfontolt és felelős döntést kívánunk!

Tudj meg többet rólunk!