Te is szereted a napsütést? Ugye észrevetted, hogy a hangulatunk az éggel együtt gyakran beborul. Nap nélkül nem élet az élet, hiába is olvasunk oly sokat a nap káros hatásairól. A napozás előnyei – a veszélyei mellett – cáfolhatatlanok.

Az ókorban a nap pozitív hatásait, a napfény gyógyító erejét helioterápiának hívták és az embereket arra buzdították, hogy célzott napfénykúrát vegyenek. Természetes szoláriumokat alakítottak ki és nagy hangsúlyt fektettek a napozás előnyeire.

A napozás előnyei:

 • a napsugár elpusztítja a baktériumokat
 • meghozza a jókedvünket, mert fokozza a szerotonin (boldogsághormon) termelődését
 • erősíti az immunrendszerünket
 • egészségesebbé teszi a vérkeringésünket
 • kiegyensúlyozottá teszi a hormonrendszer működését
 • nyugtatja az idegeket, segíti az éjszakai alvást
 • lassítja a csontritkulást, enyhíti az ízületi problémákat
 • bőrünk csak elegendő napozás hatására termel D-vitamint, amelyre nagy szükségünk van
 • napfény hatására vérnyomáscsökkentő hatású nitrogén-monoxid szabadul fel a bőrben
 • a nap jótékony hatással van jó néhány bőrbetegségre, például az ekcémára és a pikkelysömörre
 • a napsütötte bőr  vitalitást tükröz

Természetes fényvédelem

A napozás előnyei mellett gondolnunk kell a védelemre is, de leginkább a természetes fényvédőket részesítsük előnyben. Vannak ásványi fényszűrők, melyek apró ásványi részecskéikkel vékony pigmentréteget alkotnak a bőrön. Ajánlottak gyerekeknek és érzékeny bőrűeknek egyaránt, mert nem jelentenek kockázatot. Tükörként verik vissza a fényt, ha bekenjük vele a bőrt.

Léteznek növényi olajok, melyeknek fényvédő hatásuk van, mint a jojobaolaj, de a fényvédő ereje csak 4-es faktorszámnak felel meg és ezt ma alacsonynak tartják. Mindenesetre nem árt, ha tudjuk, hogy a D-vitamin termelődést a fényvédő krémek részben megakadályozzák, ezért érdemes megtalálni az arany középutat.

A mérsékelt napozás tehát nem káros, nem károsodnak tőle a bőr kollagén rostjai. A szűrővizsgálatokra viszont mindenképp szükség van, mert mértékletes napozás esetén sem lehet egyértelműen kizárni a bőr különféle károsodásait, illetve a bőrrákot. Egyesületünk tagjai számára biztosítjuk a rendszeres szűrővizsgálatot, így nyugodtan és boldogan élvezhetik a napfény gyógyító erejét.

Ha fontos számodra az egészséged, és biztonságot jelent számodra, ha kérdés esetén a nap 24 órájában bármikor orvossal konzultálhatsz, csatlakozz egyesületünkhöz és élj az orvosi call center szolgáltatással éves szinten mindössze 990 forintért vagy ismerd meg további tagsági programjainkat!

Tevékenységünk három alappillérre épül, ami egyszerre ösztönöz, véd, segít és gyógyít: interaktív előadások, szemléletformáló életmódprogramok és a csoportos egészségbiztosítás, ami támogatást nyújt abban, ha egészségügyi ellátásra lenne szükségünk.

Tudj meg többet rólunk!