rákszűrés

Szomorú tény, de sajnos igaz, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek után  a vezető halálokok közül a daganatos megbetegedések szerepelnek a második helyen.. Ezen belül a vastag- és végbéldaganat a harmadik leggyakoribb ráktípus. Mivel a vastagbélrák kialakulásához általában 5-10 év szükséges, ezért az egyik legjobban szűrhető daganatféleség. Korai stádiumban felismert betegség rendszerint jól kezelhető és jók a túlélési esélyek!

Milyen tényezők játszanak szerepet a kialakulásban?

 • életkor: a gyakoriság az életkor előrehaladtával nő, a legtöbb daganatos betegség 40 éves kor felett alakul ki
 • örökletes tényezők: a daganatos betegségek mintegy ötöde családi halmozódást mutat. Ez részben lehet örökletes hajlam miatt, de a közös környezet, életmód és szokások is szerepet játszanak benne. Ritkább esetben azonosított örökletes genetikai mutáció áll a háttérben. Erre utalhat, ha daganatos betegség a családban 50 éves kor előtt fordul elő, vagy egy daganattípus azonos családi ágon, több rokonnál előfordul.
 • dohányzás: A dohányzás nemcsak a tüdőrák kialakulásában játszik szerepet, az összes daganatos halálozás kb. harmadáért felelős.
 • krónikus gyulladás: A vastag- és végbéldaganatok kialakulására gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél nagyobb a kockázat. (Ebben az esetben a gyulladásos bélbetegség nem az összes bélrendszeri gyulladásra vonatkozik, hanem egy orvosi kifejezés mely speciális immunológia betegségek gyűjtő neve. Ide tartozik a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa)
 • túlsúly elhízás: Az elhízás a rákos betegségek kb. ötödénél oki tényező a kialakulásban.
 • alkoholfogyasztás: Már kis mennyiségű napi rendszerességű alkohol fogyasztás is emelheti a daganatos betegség kialakulásának kockázatát.
 • táplálkozás: A vörös húsok fogyasztása növeli a betegség kockázatát.
 • testmozgás: A rendszeres testmozgásnak bizonyítottan fontos szerepe van daganatos betegségek megelőzésében.

Milyen tünetei lehetnek?

Korai stádiumban rendszerint nem okoznak panaszt, ezért kiemelten fontos, hogy rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálatokon!

Néhány általános tünet azonban utalhat a betegségre. Ezek közül az alábbiak a leggyakoribbak:

 • székelési szokások változása: a korábbiaktól eltérően jelentkező gyakori hasmenés, székrekedés, vagy kettő rendszeres váltakozása
 • véres széklet: a daganatok gyakran vérezhetnek. Az alsóbb bélszakaszról kiinduló vérzés általában friss piros vért eredményez a vérben. Szerencsére ennek a leggyakoribb oka az aranyeres vérzés. Magasabb bélszakaszból, gyomorból kiinduló vérzés esetén a széklet szurokszínű lehet. Sok esetben a vérzés nem látható, csak a széklet laboratóriumi vizsgálatával mutatható ki benne a vér.
 • fogyás: néhány hónap alatt bekövetkező, változatlan étvágy mellett bekövetkező nem tervezett fogyás utalhat daganatos (nemcsak vastag- vagy végbéldaganat) betegségre
 • vérszegénység: A daganatból kiinduló vérzés lehet szabad szemmel nem látható, de folyamatos, ami vashiányos vérszegénységhez vezethet. Korábbiakhoz képest sápadtabb bőr, nyálkahártyák, fokozott fáradékonyság lehetnek a tünetei. Egyszerű laborvizsgálat segít eldönteni, hogy fennáll-e vérszegénység.

Fontos kiemelni, hogy a fenti tünetek előfordulása nem jelenti azonnal, hogy daganatos betegség áll fenn. Szerencsére az esetek jó részében jóindulatú betegség áll a háttérben, azonban ilyen esetekben javasolt orvos felkeresése további kivizsgálás céljából.

vastagbél rákszűrés

 

Milyen módszerekkel vizsgálható, illetve szűrhető a betegség?

 • Székletvér vizsgálat: A laboratóriumi vizsgálat során speciális reagenssel a székletben szabad szemmel nem látható vér is kimutatható. Mivel a béltartalom szakaszosan ürül, ezért 3 különböző napon kell mintát adni. Ha a három mintából egyben is kimutatható vér pozitívnak értékeljük a vizsgálatot. A pozitivitás nem jelent feltétlen daganatos elváltozást, csak annyit, hogy ilyenkor további vizsgálatokra is szükség van.
 • Vastagbéltükrözés: Jelenleg a legjobb vizsgálat, amivel vastagbéldaganat kimutatható. Hátránya, hogy előkészítést igényel, illetve kellemetlenséggel jár. Előnye, hogy amennyiben polipot találnak a bélben, azt egyből el is lehet távolítani az eszközzel, megelőzve így, hogy később rák alakuljon ki belőle. Az eltávolított szöveteket, minden esetben mikroszkóposan ellenőrzik, hogy van-e benne daganatsejt.
 • CT-kolonográfia (virtuális kolonoszkópia): számítógépes algoritmus segítségével speciális hasi–CT vizsgálat során készült felvételekből elkészíthető a bélfelszín 3 dimenziós rekonstrukciója. Hátránya, hogy sugárterheléssel jár, illetve polip észlelése esetén azt nem tudják eltávolítani. Általában azoknak szokták javasolni, akiknél valami miatt nem végezhető el a tükrözéses vizsgálat.
 • Kapszulás endoszkópia: lenyelhető kapszula alakú eszköz melynek mindkét végén egy-egy kamera található. Inkább a vékonybél vizsgálatára alkalmas. Vastagbéldaganat vizsgálatára alacsony érzékenységű, pozitív esetben megerősítő vastagbéltükrözést kell végezni.

Az ultrahangos vizsgálat nem ad képet a belek belső felszínéről. Általában csak az előrehaladott bélfalat áttörő nagyobb méretű tumorokat látja. Vastagbéldaganat vizsgálatára, szűrésre lényegében alkalmatlan vizsgálat.

Kinek és mikor javasolt a szűrés, mikor forduljunk orvoshoz?

 • 50 éves kor felett mindenkinek javasolt szűrésen részt venni. Székletvér vizsgálaton évente, tükrözéses vizsgálaton negatív eredmény esetén 10 évente ajánlott részt venni.
 • Akinél a családban előfordult a betegség, 10 évvel a családban előforduló legkorábbi diagnózis előtt, de legkésőbb 40 éves korig javasolt a tükrözéses vizsgálat elvégzése.
 • Speciális csoport, akinél a családban örökletes daganat szindrómák fordulnak elő. Náluk egyénileg szokták meghatározni a szűrés idejét, általában már a 20-as években megkezdik a rendszeres szűrést.
 • Ha székletét véresnek vagy szurokszínűnek látja. Székelési szokások változása, nagyobb mértékű indokolatlan fogyás esetén feltétlen javasolt szakember felkeresése.

Összefoglalva a vastag- és végbéldaganatok a leggyakoribb gyomor-, bélrendszeri rákos betegségek, melyek jól szűrhetőek. Egészséges életmóddal, kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testmozgással és az időben elkezdett és rendszeresen végzett szűrővizsgálatokkal a betegség megelőzhető, illetve korai stádiumban diagnosztizálható.

Szívesen csatlakoznál egy egészségtudatos közösséghez?

A Biztosítsd az Egészséged Egyesület célja az egészséges életmódért, mint közös célért való együttműködés megvalósítása, ami valóban irányt mutat, hasznos gyakorlatias tanácsokat nyújt, és akkor is fogja a kezünk, ha egészségünkkel kapcsolatosan bármely probléma merülne fel.

Tevékenységünk három alappillérre épül, ami egyszerre ösztönöz, véd, segít és gyógyít: interaktív előadások, szemléletformáló életmódprogramok és a csoportos egészségbiztosítás, ami támogatást nyújt abban, ha egészségügyi ellátásra lenne szükségünk.

Tudj meg többet rólunk!

Egyesületünk számára kiemelten fontos, hogy tagjai részére szakértők bevonásával nyújtson támogatást az egészséges életmód kialakításához.

Forrás: A cikket a Biztosítsd az Egészséged Egyesület egészségügyi szolgáltatások szervezését végző partnere –az Advance Medical Hungary Kft. készítette