alvászavar

A megváltozott körülmények, a bezártság, a korlátozások nincsenek jó hatással lelki állapotunkra. Kevesebbet mozgunk, aggodalmaskodunk, így természetes, hogy nehezebben alszunk el. Ezzel még könnyen megbékélnénk, de mi van akkor, ha egy kevéske alvás után érthetetlen módon felébredünk és hajnalig nem jön álom a szemünkre. Hogy álljuk így meg a helyünket a munkahelyen és mindennapi feladatainkat hogyan végezzük el? Jó kérdés.

Az alvás, pihenés alapvető szükséglet, életfeltétel. Muszáj biztosítani, megoldani, hogy a hozzá való feltételek teljesüljenek. 2020-ban különösen fókuszba került ez a téma, hiszen idén van az alvás éve és sokan szeretnének segíteni az alvásproblémákkal küzdő embereken. Az alvászavar jellemzői könnyen felismerhetőek, de a határ nehezen meghúzható, hogy mikor tekinthetjük komoly, megoldandó rendellenességnek és mikor múló nehézségnek.

Az okok között szerepelhet a stresszes életmód, fenyegető élethelyzetek, de lehetnek a háttérben komolyabb betegségek, szervi elváltozások is. Amikor alvásproblémákkal találjuk szembe magunkat és már nehezen tudunk legyinteni rá, mert meghatározza, rontja hétköznapjainkat, fel kell tennünk néhány kérdést magunknak:

  • Tudom, hogy mi okozza?
  • Meg tudom szüntetni a vélhető okot?
  • Mióta tart?
  • Megváltozott a viselkedésem, amióta tart?

Amennyiben a kérdésekre adott válaszok azt igazolják, hogy alvászavarunk látszólag ok nélküli, kezd tartóssá válni, mert huzamosabb ideje stagnál és a napközbeni viselkedésünkre negatív hatással van, akkor sajnos alvászavarral kell megküzdenünk. De hogyan?

Először is térképezzük fel a problémát, próbálkozzunk kiiktatni mindenféle zavaró tényezőt és teszteljük, illetve figyeljük meg magunkat.

Tippek az álmatlanság ellen

  • Gondoskodjunk róla, hogy lefekvéskor valóban álmosak legyünk: sportoljunk, mozogjunk – ha másképp nem megy, akkor otthoni, saját testsúlyos gyakorlatokkal – és sétáljunk estefelé egy kiadósat a levegőn. Természetesen elég fárasztó lehet egy 8-10 órás megfeszített munka, ilyenkor inkább a relaxációra, nyújtásra esetleg jógára alkalmas a szervezetünk.
  • Legalább délután és este figyeljünk oda arra, hogy mit eszünk. A kalóriadús, zsíros, fűszeres ételek leterhelik az emésztőrendszert, ezáltal megnehezítik a pihenést, este már csak könnyű ételeket együnk, a lefekvés előtti 1-2 órában pedig inkább semmit.
  • A hálószoba hőmérsékletét igyekezzünk a számunkra legoptimálisabbra állítani. A kicsit hűvösebb és friss levegő nyugodtabb alvást ígér, de nem kell, hogy fázzunk és az sem jó, ha a nyitott ablak miatt zavaró hangok ébresztenek fel. Vannak, akik mellett puskát lehet ropogtatni, másokat meg minden kisebb zaj felébreszt. Igyekezzünk megoldani, hogy a különböző belső vagy külső zajhatások ne lehessenek okai a nyugtalan alvásnak.
  • Próbáljunk kialakítani valamiféle rendszert, napi rutint és törekedjünk arra, hogy nagyjából azonos időben keljünk és feküdjünk.
  • Ne stresszeljünk rá arra, hogy biztos megint rosszul alszunk majd, sőt a más jellegű gondolati terheinket is beszéljük meg családtagjainkkal, barátainkkal, adjuk ki magunkból az emésztő feszültséget. Legalább éjszakára engedjük el a problémákat, úgysem akkor jön el a megoldás ideje, ha viszont igen, egy percig se késlekedjünk vele.
  • Kipróbálhatunk természetes alapanyagú készítményeket, amelyeket bármikor függőség nélkül letehetünk.

Amennyiben a sokaknak jól bevált módszerek nem segítenek, nincs más hátra, mint habozás nélkül egy szakembert felkeresni, akinek segítségével újra pihenten üdvözölhetjük az ébresztőóra dologra hívó hangját.

A Biztosítsd az Egészséged Egyesület célja, hogy támogassa tagjait az egészséges életmód kialakításában, felkutassa az egészség-megőrzéséhez szükséges legfontosabb eszközöket.

Tudj meg többet rólunk!