vásárlás

Pár nap múlva itt a karácsony, ilyenkor minden évben megindul az üzletekben a legnagyobb roham. Idén is így lesz majd? Valószínűleg. Pedig a koronavírus miatt most nagy kockázatot vállal, aki felelőtlenül, az ajánlott elővigyázatosságokat figyelmen kívül hagyva, a maszkot csupán a szabályok miatt hanyagul hordva mindent úgy csinál, ahogy az előző években már megszokta.

Persze óriási kísértés, hogy a családi hagyományok, az utazás, rokonlátogatás hiányát a vásárlással kompenzáljuk, ami nem a legjobb választás, bár valljuk be, megérthető. Szeretnénk pár tippel segítséget nyújtani abban, hogy véletlenül se vigyük haza a vírust az ajándékokkal:

  • A maszk viselése nem kérdés, hiszen már mindenhol kötelező. De mit ér, ha nem zár jól? Mint tudjuk, a maszk nem azt előzi meg, hogy mi megfertőzödjünk, hanem a saját maszkunk másokat véd. Abban azért van valami szerepe, hogy az arcunkat kevésbé érintjük meg önkéntelenül. Az egyszer használatos maszkot viselés után nejlonzacskóban kell a szemetesbe helyezni, a textil maszkot pedig azonnal magas hőmérsékletű mosásba kell tenni.
  • A kézfertőtlenítő valóban sokat segíthet, megakadályozhatja, hogy a vásárlás során, amikor rengeteg dolgot megfogdosunk, a kezünkkel esetleg hazavigyük a vírust. Ugye tudjuk, ha csak a bejárati ajtó kilincsét megfogjuk, onnan simán tovább vihetjük a kórokozót a lakásba és tárgyakon jó ideig megmarad. A legjobb, ha a zsebünkben, autóban, táskánkban is tartunk egy-egy kézfertőtlenítőt, így azonnal elővehetjük és gyakrabban használhatjuk például mielőtt a lakásunk ajtaját kinyitjuk.
  • Amikor az üzletek polcai között nézelődünk, sajnos kevésbé figyelünk a megfelelő távolság tartására mint az utcán, vagy a járműveken. Észre se vesszük, hogy mellénk állnak, áthajolnak előttünk, mert már megszoktuk. Sok helyen nincs hely a nagy távolság miatt messzire nyúló sorra, például a felvágottas pult előtt, ahol ráadásul azt is szeretnénk látni, mit vásároljunk. A legjobb az, ha megtehetjük, akkor inkább arra az időszakra időzítjük a vásárlást, amikor a legkevesebben szoktak az üzletben lenni. Erről nyugodtan megkérdezhetjük az üzlet dolgozóit is, hiszen ők pontosan tudják, melyek a legkisebb forgalmú idősávok.
  • Az érintésmentes kártyahasználat szinte már mindenhol elérhető, a készpénzes fizetésnél a visszajáró pénz túl nagy kockázatot rejt. Hasonló kategória a pékáru vásárlása: feltekert zacskó, csipesz, üveges pult fogantyúja mind olyan helyek, amit szinte mindenki megfogdos. Arról ne is beszéljünk, ha a pékárut szabad kézzel tesszük zacskóba, hiszen azt még lemosni sem lehet. Talán az egyik legveszélyesebb terep. És ide tartozik a zöldségek fogdosása, a hozzá tartozó mérleg érintése, a mélyhűtő szekrény nyitogatása, a bevásárló kosár fogantyújának folyamatos tapogatása is.
  • Éppen ezért nagyon tanácsos gumikesztyűben vásárolni, amit a vásárlás után akár fertőtlenítő szerrel le is lehet mosni, így nem kell minden alkalommal újat venni. Sok helyen megengedik a saját bevásárló kosár használatát, ott feltétlenül éljünk a lehetőséggel.

Ha a fentieket betartjuk és a lehető legrövidebbre szabjuk a vásárlásunkat, nagyban csökkenthetjük a fertőzés esélyét. Vigyázzunk magunkra és embertársainkra! Eredményes készülődést kívánunk!

A Biztosítsd az Egészséged Egyesület célja, hogy támogassuk tagjainkat az egészséges életmód kialakításában, felkutassuk az egészség-megőrzéséhez szükséges legfontosabb eszközöket.

Tudj meg többet rólunk!