Prevenció

Elkezdődött az iskola, viszont idén több bizonytalansággal és szorongással indul, mint a korábbiakban bármikor. Szülők és pedagógusok egyaránt szeretnék, ha a gyermekek biztonságban lennének az iskolában és nyilván egyik osztály, iskola sem szeretné, ha pont az ő közösségükben ütné fel fejét a vírus. A járványügyi intézkedések nyilván meghatározzák a teendőket, mégis hatalmas az egyéni felelősség. Lássuk csak, mit is tehetünk a megelőzés érdekében:

  • Gyermekünk egy közösség tagja, tehát felelős viselkedésre kell nevelnünk. Ne hangoztassuk előtte, ha szükségtelennek tartjuk az iskolai óvintézkedéseket, sőt magyarázzuk el neki, hogy azokat kötelessége megkérdőjelezés nélkül betartania. Ezzel segíthetjük az alkalmazkodásban és a szabályok elfogadásában. Így neki is és a közösségének is segítünk.
  • Otthon és a közösségben is buzdítsuk gyakoribb és alaposabb kézmosásra. Idézzük fel újra a kézmosás szabályos menetét, az ismétlés soha sem árt, a téli egyéb megbetegedéseket is megelőzheti.
  • Vegyük komolyabban, ha kezdődő betegség tüneteit produkálja gyermekünk. Aki rendszeresen tartózkodik iskolai gyermekközösségben, az tudja, hogy ritka a köhögő gyermek nélküli osztály, egy-egy megfázás, elhúzódó köhögés korábban még nem indokolta az otthon maradást. Viszont most más a helyzet, a koronavírus egyik tünete a száraz köhögés, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, ezért ezekkel a tünetekkel most semmiképp se engedjük iskolába gyermekünket.
  • Legyen több maszk, több helyen a gyermek táskájában, valószínűleg fogyó eszköz lesz, mint a ceruza, újra és újra pótolnunk, karbantartanunk kell.
  • Adjunk ötleteket a távolságtartó üdvözlésekre, tréfás köszönésekre a puszik, pacsik, ölelések helyett.
  • Beszélgessünk gyermekünkkel arról, mit jelent a tényleges távolságtartás és hogyan tud erre a gyakorlatban is odafigyelni és mindenképpen magyarázzuk el ennek értelmét is.
  • Alaposan vegyük át a járműven utazó gyermekekkel, hogy miben változott meg az utazás a korábbiakhoz képest és mire kell fokozottan figyelnie. Fontos tudnia, mit tehet az ellen, hogy a járműveken előforduló kórokozók az iskolába, osztályterembe jussanak.

A szülők felelőssége kiemelten fontos, hiszen, ha a tanárok észlelik a tüneteket, akkor már számos kontakt keletkezett és a betegség továbbadása is nehezebben akadályozható meg. Ne az iskola legyen az a hely, ahol kifejezzük a korlátozásokkal szembeni ellenérzésünket. Támogassuk, segítsük a gyermekintézményeket, hiszen a közösség mindenkinek hiányzott az online oktatás alatt, senki sem várja vissza a bezártságot!

A Biztosítsd az Egészséged Egyesület jó egészséget és sikeres tanévet kíván! 

Tudj meg többet rólunk!