magas vércukorszint tünetei

Az egyes típusú cukorbetegség leginkább kamasz korban alakul ki, amit a kamaszkori hormonális és egyéb változások nagyban befolyásolnak. A kezdeti tünetek még ártatlanok, nem is gondolunk arra, hogy a háttérben komoly betegség is állhat, pedig néhány hét alatt akár életveszélyessé is fokozódhat a helyzet. A tünetek viszont egyértelműek, ismeretükben hamar felmerül a gyanú, hogy a cukorbetegség kialakulásáról lehet szó. A magas vércukorszint tüneteit felismerve megelőzhetjük a súlyos, akár életveszélyes állapot kialakulását.

Az éhgyomorra mért vércukorszint értéke 7mm/l felett magasnak számít, de honnan is tudhatnánk erről egy egészséges kamasz gyermek mellett, ha nem ismerjük a magas vércukorszint kezdeti jeleit. Ha azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk rendszeresen erőtlen, fáradt, levert és gyakran szomjas, kérdezzünk rá, hogy tapasztalt el esetleg látászavart, kínozza -e indok nélküli bőrszárazság, bőrviszketés, van -e lassan gyógyuló sebe. Bár a szomjúság hatására a sok folyadéktól is gyakrabban felkeresheti a mellékhelyiséget, mégis figyelemre méltó tünet a gyakori vizelési inger is. A magas vércukorszintnél az állandó szomjúságot az okozza, hogy a vesék nem szűrik ki a vércukrot, ami viszont vizet szállít a vesékhez. Homályos látás alakulhat ki a magas vércukorszint okán szemüregbe gyűlt folyadék miatt. Enyhe tünetek esetén megerősítheti a gyanút egy online orvosi konzultáció is, ami a nap 24 órájában elérhető lehet a Biztosítsd az Egészséged Egyesületnél létesített tagsággal.

Ahogy növekszik a vércukorszint, úgy válnak egyértelműbbé, súlyosabbá a tünetek is. A magas vércukorszint megakadályozza, hogy a sejtekhez elég glükóz jusson, a szervezet ezt az izmok és zsírok lebontásával pótolja, ezért súlyvesztést tapasztalhatunk. A gyermek izomfájdalmakról panaszkodhat és görcsök is jelentkezhetnek. A rosszullét: hasfájás, hányás ezen a szinten már jellemző tünet, ami eszméletlenséghez vezethet. A zavart elmeállapot, az acetonszagú lehelet már olyan súlyos állapotról tanúskodnak, melyben a gyors orvosi ellátás életmentő lehet.

Amennyiben jelentkeznek a magas vércukorszint tünetei, már a kezdetek kezdetén feltétlenül jelezzük ezt a gyermekorvosnak, aki a megfelelő vizsgálatokat még idejében elvégeztetheti, megelőzve ezzel egy veszélyes állapot kialakulását.

Tudj meg többet rólunk!