méregtelenítés

Az egyik divatos fogalom ma a méregtelenítés, aminek a zászlaja alatt oly sok termék gazdára lel a kereskedelemben. Érdemes tudnod, mit is takar a fogalom és nem árt tisztában lenned azzal is, hogy valójában mikor és miért van a szervezetednek szüksége rá.

A modern táplálkozással szervezetünkben időről időre felhalmozódnak a méreganyagok, salakanyagok, a táplálékokkal bevitt adalékanyagok, tartósítószerek, ízfokozók, amelyek terhelik ellenálló képességünket, nehezítik biológiai működéseinket. Amennyiben sikerül megszabadulnunk tőlük, fittebbek, energikusabbak, egészségesebbek lehetünk. A méregtelenítés helyett egyébként sokkal helyesebb a tisztítókúra kifejezés használata, mert szervezetünket nem feltétlenül mérgektől, hanem terhelő anyagoktól szeretnénk megszabadítani, megtisztítani.

A tisztító kúra, avagy méregtelenítés leginkább az emésztőrendszerre hat, onnan távolítja el a felesleges salakanyagokat. Két kiválasztó szervnek van itt döntő szerepe, amik egyébként is kulcsszerepet játszanak anyagcserénkben, ez a máj és a vese. Amennyiben működésük teljes értékű, tökéletesen megoldják a szervezet méregtelenítését, tisztítását, talán a tisztító kúra is feleslegessé válik. Azoknak viszont, akiknek ezen szervei nagyobb terhelést kapnak, már komolyan kell venniük a regenerációs lehetőséget, hiszen a rendszeres alkoholfogyasztás, tartós gyógyszer szedés, esetleg a szintetikus drogok fogyasztása a máj megbetegedését is okozhatja. A vesét a alacsony mennyiségű folyadékfogyasztás is megterheli, így a tisztítókúrák alatt elfogyasztott nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztása biztosan jó hatással lesz.

Hogyan lássunk neki a méregtelenítés feladatának?

Amennyiben egészségesek vagyunk és nincs teher kiválasztó szerveinken, inkább gondolkodjunk el az életmód váltáson és étkezési szokásaink átalakításán, ezzel hosszú távon sokkal hatékonyabbak lehetünk, mint a méregtelenítő kúrával.
A folyadékfogyasztás mennyiségét emeljük a szükséges szintre és tartsuk is ott, fogyasszunk rostokban és vitaminokban gazdag táplálékokat, mozogjunk amennyit csak tudunk.

A méregtelenítő diéta alatt csökkentjük a méreganyagok bevitelét, megemeljük a folyadékfogyasztást, hogy kiürítsük a toxinokat, megpróbáljuk gyógynövényekkel megkötni a méreganyagokat, ezáltal elősegítjük a sejtek regenerációját.
Érdemes mellőzni a finomított szénhidrátokat (lisztet, olajat, cukrot), a készételeket és ezek fogyasztását nagy mennyiségű gyümölcsre, zöldségre, rostdús élelmiszerekre cserélni. Az intenzív testmozgással fokozzuk vérkeringésünket, stimuláljuk bélrendszerünket, így szépen, mértékletesen tisztíthatjuk meg szervezetünket.

Ami a méregtelenítés mellett szólhat

Figyelmeztető jel lehet, hogy méregtelenítésre van szükségünk a következő jelek esetén:

 • gyakori puffadás
 • emésztési problémák
 • lelassult anyagcsere
 • fáradékonyság
 • ok nélküli fejfájás
 • bőrproblémák
 • kellemetlen lehelet
 • lehangoltság

Tippek az okos méregtelenítéshez

 • Iktassuk ki táplálkozásunkból az egészségtelen ételeket, italokat
 • Igyunk naponta legalább 2 liter tiszta vizet
 • Vezess be heti háromszori pulzusemelő testmozgást
 • Készítsünk alaposan megfontolt és hiteles forrásokból merített, saját magunkra szabott tervet
 • Kérjük ki fitoterapeuta tanácsát a gyógynövények alkalmazásához, nehogy mellényúljunk
 • Szaunázzunk kúraszerűen
 • Pihenjünk, aludjunk eleget

Ha ezeket mind betartjuk, egészen biztos, hogy sokat tisztul szervezetünk és garantáltan ellenállóbbak és egészségesebbek leszünk. Idősebb korúak, kismamák, gyerekek és krónikus betegek csak diatetikus, illetve orvos segítségével kezdjenek méregtelenítésbe. A nap 24 órájában elérhető online orvosi konzultáció egyesületi tagjainknak már 990 Ft-os éves díjjal igényelhető.

Tudj meg többet rólunk!