Szűrővizsgálatok jelentősége

Milyen gyakran jársz egészségügyi szűrővizsgálatra? Nyilván minél fiatalabb vagy, annál ritkábban. Amikor jó a közérzetünk, életerősek, jókedvűek vagyunk, hajlamosak lehetünk elhanyagolni az ajánlott szűrővizsgálatokon való részvételt. Pedig a szűrővizsgálatok fontossága óriási, ugyanis sok bajtól óvhatjuk meg magunkat, ha idejében felismerjük a kezdődő betegségeket. Amikor indokolatlan tünetet érzel, felesleges a találgatás, sokkal célravezetőbb a problémára reagáló orvosi vélemény. Sok betegség korai feltárás esetén könnyű szerrel orvosolható, ezért fontos a betegség megelőzése. A szűrővizsgálatok fajtái kor és állapot szerint változóak lehetnek. 

Minőségi szűrővizsgálatok, gyors és megfizethető magánorvosi ellátás a biztonságért

Hazánkban tulajdonképpen ingyenes az állami orvosi ellátás, mégis indokolt lehet a magánorvosi ellátást biztosító programban való részvétel, például a különböző mértékű tagdíjért igénybe vehető kedvezményes, illetve térítésmentesen, csupán minimális hozzájárulást igénylő magánorvosi ellátás, egészségügyi szolgáltatás. Az állami egészségügy nagyfokú átalakulása sajnos megnövelte a várólistákat. Korábban megadták, hogy egy állami kórház például 18 csípőprotézis műtétet hajthat végre egy hónapban – mert ennyit fizet ki az állam – az igények sokasága miatt egyre nőtt a várólista. Akik ezt nem bírták kivárni és kikerültek az állami orvosi ellátásból, nem csak gyorsabb ellátást kaptak, de csökkentették is a várólistákat.

Mi változott? Most a bázisfinanszírozás által elérhető konkrét keret egész éves összege adott, a kórházaknak ebből kell gazdálkodniuk. Igaz, hogy ezentúl a műtétek, kezelések számát nem határozzák meg, de a kórháznak mindenképpen nyereségesnek kell maradnia. Sajnos ez jelenleg azt jelenti, hogy még kevesebb beteg ellátását tudják vállalni, aminek következtében az időpontkéréshez is időpontot kell kérni. Egyre nehezebben, egyre lassabban lehet hozzájutni az állami orvosi ellátáshoz és sok esetben a minőség is hagy maga után némi kívánni valót.

Mi ennek a következménye a szűrővizsgálatok, a prevenció szempontjából?

Az, hogy a szűrővizsgálatok elveszítik a valódi funkciójukat, mert a betegség gyors észlelése utáni további vizsgálatokra (pl.MR vizsgálatra) hónapokat kell várni, a gyógyulási esélyeket nézve ez egészen kritikus lehet.

Egyesületünk tagjai számíthatnak az egészségi állapot felmérésére, a  szükséges orvosi szűrővizsgálatok meghatározására, gyors megszervezésére és a kedvezményes árú szűrővizsgálatra. 

Akárhogy is nézzük, a szűrővizsgálatok, a gyors és minőségi orvosi ellátás a kulcsa annak, hogy valaki egészséges maradjon, illetve meggyógyuljon, vagyis nélkülözhetetlen az egészség megtartásához.

Online konzultáció minden nap 24 órában

Egyesületi tagként évente csupán 990 Ft-os tagdíjért már elérhető az állandó orvosi call center, mely a gyakorlatban tényleg azt jelenti, hogy bármikor orvossal konzultálhatunk, amikor szeretnénk. A problémánkhoz igazodó szakorvos leginkább hétköznap, munkaidőben elérhető, de orvossal bármikor beszélhetünk és ez már így van 10 éve. A rendszer egyesületi tagként azonosít és máris jöhet a megnyugtató orvosi tanács, segítség.

Lássuk csak, milyen életkorokban, milyen vizsgálatokat ajánlatos elvégeztetni. A szűrővizsgálatok életkoronként való csoportosításával segítünk az eligazodásban:

Szűrővizsgálatok fajtái fiataloknak -testalkat kalkulátor

Gyermekkorban nagy támogatást kapunk, hiszen a védőnői, orvosi szűrés közreműködésünk nélkül is megtörténik. A húszas években kezdődik a saját felelősséggel végeztetett szűrővizsgálatok ideje, amikor a vizsgálódás még kevésbé időigényes.

Húsz éves korban javasolt a magasság és a testsúly mérése, amiben nagy segítség a testalkat kalkulátor, ezzel a a testtömeg-index (BMI) kiszámítása. A testalkat genetika persze meghatározó. Rizikó kalkulátorunk segít a tisztán látásban:

Rizikó kalkulátor

Érdemes megvizsgáltatni a teljes koleszterinszintet és orvossal ellenőriztetni a vérnyomást is. Öt évente ajánlott a teljes körű orvosi szűrővizsgálat, aminek része  a teljes vérkép, vércukorszint mérés, vizeletvizsgálat is. Évente-félévente szükséges felkeresni a fogorvost egy áttekintő feltárásra és évente tüdőszűrő vizsgálaton is részt kell venni. Az egyik legfontosabb szűrés a fiatal férfiaknak a hererák szűrés, amit 35 éves korig évente nagyon fontos elvégeztetni, emellett rendszeresen önvizsgálatot, feltérképezést tartani. A nőknek a méhnyakrák szűrés, bőrvizsgálat, mellrák-szűrés, szájüreg-vizsgálat évente javasolt, a havonkénti önellenőrző vizsgálattal megfűszerezve.

A harmincas években ugyanezek a vizsgálatok ismétlődnek, de az ötéves intervallumok rövidebbé válnak, három évre csökkennek. A teljes körű orvosi szűrővizsgálat három évente javasolt, a teljes vérkép vizsgálat évente.

Terhességi szűrővizsgálatok

A tagsági programokon belül lehetőség van a terhességi vizsgálatok magánúton való lebonyolításának finanszírozására is, amennyiben a tagság létrejöttekor a baba még csak tervben és nem pocakban van. Előre gondolkodni helyes dolog, hogy amikor valóban megtörténik a fogantatás, számíthasson az egyesület szolgáltatásaira. 5 alkalommal, százezer forint értékben fordulhat a kismama az egyesület finanszírozásával a választott nőgyógyászához. A terhesség megállapításától kezdődően egészen a terhesgondozás kötelező vizsgálatain át kérheti a finanszírozást.

A szülés idején az egyesületi tagság prémium csomagja már a magánkórházak extra körülményeit is finanszírozza, mint  egyágyas szoba, különféle plusz szolgáltatások díjai, étkezés, parkolás, illetve a szükség esetén végrehajtott császármetszést is. Nehéz ezt összehasonlítani az állami egészségügyben ránk váró körülményekkel.

Mi történik az esetleges meddőség esetén?

Igaz, hogy a meddőségi vizsgálatok, kezelések nem tartoznak a finanszírozás alá, viszont a meddőséget okozó egyéb betegségek, mint például inzulinrezisztencia kezelése, az már igen. És nagyon sok eset van, amikor a szűrés alkalmával kiderül a D-vitamin hiány, pajzsmirigy működési zavar, stb. Ezek betegségek és nem meddőségi problémák, éppen ezért egészen a gyógyuláshoz vezető kezelésekig számíthatunk a finanszírozásra.

Szűrővizsgálatok középkorúaknak – egészségügyi szűrővizsgálatok

Negyven év felett az ajánlott szűrések kiegészülnek kardiológiai, EKG-vizsgálattal, vércukor-méréssel, bőrrák-szűréssel, majd ötven év felett a férfiaknak prosztatarák-szűréssel, illetve évenkénti PSA-szűréssel, a hererák szűrés is fontos. A szemészeti vizsgálatok fajtái az interneten elérhetőek.

A testtömeg index kalkulátor férfiaknak és testtömeg index kalkulátor nőknek is beszédes lehet.
A 40 feletti nőknek évente sort kell keríteni a mammográfiai vizsgálatra is.

 

Vastag- és végbél vizsgálatok 40 és 50 év között kezdődnek. A szemészeti vizsgálat 1-2 évente időszerű, a teljes körű orvosi szűrővizsgálatok között eltelt idő 40 éves korban két évre, 50 éves korban egy évre csökken.
Leginkább az 50 feletti nőknek javasoltak egyes felmérések, mint a csontsűrűség-mérés, főleg a rizikófaktorok (genetika, magas és vékony testalkat, bizonyos gyógyszerek szedése, 1-es típusú cukorbetegség, máj- vagy vesebetegség, pajzsmirigy-túlműködés) fennállásakor.

Sok kutatás bebizonyította már, hogy a betegségek korai felismerése óriási mértékben javíthatja a gyógyulási, túlélési esélyeket.

Szűrővizsgálatok idős korban – teljes körű orvosi kivizsgálás

A rendszeres időközönkénti szűrővizsgálatokat ilyenkor már a kialakult betegségek és az addigi életmód alapján határozzák meg. A dohányosoknak gondolni kell a hasi ultrahang-vizsgálatra is, ami kizárhatja az aorta aneurizmát.

Miért jó, ha nem hanyagolod el az időszerű kivizsgálásokat, szűréseket?

 • Fény derül a betegségekre, mielőtt komolyra fordulnának.
 • Nem kell aggodalmaskodnod, hogy vajon mikor dönt le egy visszafordíthatatlan betegség.
 • Megismered tested erősségeit, gyengeségeid, tisztában leszel vele, melyik működésedre, szervedre kell jobban odafigyelni.
 • A szűrővizsgálat feltárhat olyan megelőző kóros állapotot, aminek helyreállításával megelőzhető a komolyabb kórkép kialakulása, vagy javul általános állapotod.
 • A rendszeres ellenőrzések által az egészséges életmód alapelveiben is tudatosabb leszel, mert ébren tartod gondolkodásodban a megelőzés értékét.

Mi történik, ha szűrővizsgálat betegséget jelez?

Az egyesület segít

A Biztosítsd az Egészséged Egyesület pont abban segít, amiben kell: megszervezi és finanszírozza az egyesületi tagok szakorvosi ellátását, laborvizsgálatait, a kontrollvizsgálatokat, kisebb műtéteket, sőt a Prémium csomagban a nagyobb műtéteket is finanszírozza, tehát Magyarországon minden magánorvosi ellátást megkaphatunk egy egészséges határidőn belül. És ez még nem minden! A fejlett technológiának köszönhetően a tagok egy online rendszeren belül maguknak is megszervezhetik a vizsgálatokat, kezeléseket, az ügyfélfelületen könnyedén foglalhatóak a rendelkezésre álló időpontok. Lehetőség van a távgyógyításra is bizonyos területek esetében, például egy kellemetlen, vagy gyanús bőrtünetnél távolról, videókonzultáción keresztül is megfogalmazható orvosi javaslat. A videó doktor természetesen nem helyettesítheti a személyes vizsgálatot, de lássuk be, hogy a megnyugtatásnak, iránymutatásnak a szűrővizsgálatot megelőzően is nagy ereje lehet. Egyes esetekben viszont valóban kiválthatja az orvos-beteg találkozót.

A Biztosítsd az Egészséged Egyesület 450 klinikát kínál fel Magyarországon, viszont az egyesület azt is finanszírozza, ha valaki nem szerződött partnerhez megy ellátásra, de csak annyit finanszíroz a költségekből, amennyiért azt ő is meg tudta volna szervezni. A kapott számlát az ügyfélportálon fel lehet tölteni és visszautalják a pénzt.

A sürgősségi ellátás – baleset, terhesség, hosszas kórházi tartózkodás

Három olyan eset van, amitől még az is tart, aki szinte sohasem jár orvoshoz, mert nem veszi komolyan a szűrővizsgálatokat és többnyire magának kezeli a kialakuló betegségeket. Ezek a baleseti ellátás, a tartós kórházi tartózkodás körülményei és a terhesség, esetén kapott szakszerű gondozás, a szülés körülményei. De a magánkórházat csak kevesen tudják finanszírozni.

A Biztosítsd az Egészséged Egyesület a sürgősségi ellátásban is különlegeset nyújt. Azokat a baleseteket, melyeknél nem életmentésről van szó, hanem könnyebben kezelhetőek, azokat finanszírozza a megjelölt intézményben, magánorvosi ellátás keretében. Lássunk néhány példát:

 • törések
 • ficamok
 • szakadások
 • vágások
 • csípések
 • különböző eredetű fájdalmak

minőségi kivizsgálása, megfelelő körülmények közötti ellátása. Valljuk be, hatalmas biztonságérzetet adhat egy ilyen lehetőség, hiszen nem kell tovább attól tartani, hogy rossz körülmények között kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetünk. Erre kiválóan alkalmas a PRO és a PRÉMIUM csomag, melyek havi tagdíja tényleg sokak számára könnyedén megfizethető.

Ha fontos számodra az egészséged, és pontos, tervszerű, az életkorodnak, állapotodnak valóban megfelelő szűrővizsgálatokon szeretnél részt venni, csatlakozz egyesületünkhöz. 

Tevékenységünk három alappillérre épül, ami egyszerre ösztönöz, véd, segít és gyógyít: interaktív előadások, szemléletformáló életmódprogramok és a csoportos egészségbiztosítás, ami támogatást nyújt abban, ha egészségügyi ellátásra lenne szükséged.

Tudj meg többet rólunk!