terhességi szűrővizsgálatok

A nők életének egyik legcsodálatosabb időszaka a várandóság, melynek minden egyes napja újabb csodát ígér. Mindent megtennének magzatunk biztonságáért, így megrendíthetetlen dátumként kezelik a terhességi szűrővizsgálatok időpontjait. Lássuk, melyek a kötelező szűrővizsgálatok, ezen kívül melyek a népszerű ellenőrzések és mik ajánlottak bizonyos esetekben, helyzetekben.

A kismamák gondolata szinte minden percben magzatuk körül forog és semmi sem fontosabb születendő gyermekük egészségénél. Szorgalmasan eljárnak a kötelező vizsgálatokra, sőt, gyakran ennél is többet szeretnének. Összeszedtük, milyen terhesség alatti szűrővizsgálatok elvégzését finanszírozza a társadalombiztosító – természetesen csak ezek kötelezőekés azt is megnéztük, hogy ezeken kívül milyen  fizetős vizsgálatokra van lehetőség. 

A terhességi vizsgálatok ma már nagy eséllyel kiszűrik, ha esetleg valami probléma van a babával vagy a mamával. A terhesgondozás több szálon fut, hiszen külön feladatai vannak a védőnőnek, a választott szülészorvosnak, a háziorvosnak, fogorvosnak, genetikusnak, szonográfusnak is.

A laborvizsgálatokat a körzet szerinti laborban, az ultragang vizsgálatokat pedig időnként a szülészorvos szakrendelőjében, máskor szonográfusnál végzik attól függően, éppen hányadik héten, milyen célból történik a vizsgálat. Probléma esetén bekapcsolódhat gyógytornász, dietetikus és más szakorvos is. Természetesen a kismama is dönthet úgy, hogy a kötelező vizsgálatokat egyénileg finanszírozott vizsgálatokkal egészíti ki, mint például az oly népszerű 3-4 dimenziós ultrahang vizsgálat.

Szűrővizsgálatok terhesség alatt a szülészorvosnál

Amennyiben szeretnéd előre kijelölni, hogy melyik orvos legyen veled a szülésnél, akkor szülészorvost kell választanod. A felfogadható szülészorvosoknak általában van magánrendelőjük is amellett, hogy egy kórház alkalmazottai. Abban a kórházban fogsz szülni, ahol szülészorvosod praktizál, illetve ide kell bemenned egy-egy vizsgálatra is. Az orvossal való első találkozásnál feltétlenül kérdezd meg, hogy melyik vizsgálat hol zajlik majd és mennyit kell fizetni a magánrendelőben zajló vizsgálatokért. A kórházi vizsgálatok díjmentesek lesznek.

A vizsgálatok alkalmával rendszeresen ellenőrzi a vérnyomásodat, a súlyodat, alkalmanként hüvelyváladék tenyésztést végez és ellenőrzi a méhszáj állapotát. Ultrahang segítségével megméri a babát, ellenőrzi a szívhangját, figyeli a magzat fekvését és a magzatvíz mennyiségét. A 35-36. héten kell átesned a Streptococcus B teszten, aminek pozitív eredménye esetén antibiotikumot kell kapnod, hogy megvédjék a babát a születés alatti fertőzés komoly veszélyétől. Ez a vizsgálat nem kötelező, így nem mindig kerül rá sor automatikusan. Ha nem említi meg az orvosod, ne felejtsd el kérni!

Terhességi szűrővizsgálatok 35.év felett

Amire az átlagosnál később gyermeket vállaló nőknek számítaniuk kell, az a genetikai vizsgálat. Ajánlott odafigyelni azokra a tényezőkre, amelyek genetikai kockázatot jelenthetnek.

Ami nem kötelező terhességi vizsgálat:

  • 9-11.héten Chorion biopszia (CVS) – genetikai szűrés a méhlepényből magas genetikai kockázat esetén
  • Az első és a második trimeszterben – két szakaszban – végzett Integrált-teszt – a Down-kór, az idegcsőzáródási rendellenesség és az Edwards-kór kiszűrésének legbiztonságosabb módszere
  • A 15-20. héten genetikus indikálhatja az amniocentézist (magzatvíz mintavételt). Más vizsgálatok pozitív eredménye esetén, vagy magasabb életkor felett szokták elvégeztetni.

A 41. héten mindenképpen be kell feküdnöd a kórházba, mert túlhaladtad a várható terminust, ami 40 hét. Oxitocin terheléses tesztet, ASK-t és flowmetriát végeznek a szokásos NST és ultrahang mellett. Így ellenőrzik a magzat vérellátását, a méhlepényed működését, majd általában a szülés várható időpontjától számított 7. napon megindítják a szülést. 

Szűrővizsgálat terhesség alatt a védőnőnél

Miután a nőgyógyász megállapítja a terhességet, fel kell keresned a védőnőt. Ő végzi a terhesgondozást, ahol legkésőbb a 12. hétig meg kell jelenned, csak így lehetsz jogosult a szülési segélyre. A védőnőnél történő és az általa elrendelt vizsgálatok természetesen ingyenesek. Rendszeresen ellenőrzi a testsúlyodat, vizeletedet, vérnyomásodat. Ő a legnyitottabb arra, ha megbeszéld vele aggodalmaidat és életmódbeli tanácsokat is kapsz tőle.

Szűrővizsgálatok a laborban

A terhesség megállapítása után és még több alkalommal is végeznek vér- és vizeletvizsgálatot. A 16. héten kerül sor az AFP és a Hepatitis szűrésre és a 24. héten számíthatsz a terheléses cukorvizsgálatra. Ha a vércsoportod Rh negatív, akkor a 26. héten ellenanyag szűrést is végeznek.

Ami nem kötelező terhességi vizsgálat:

-A korábban már említett Integrált-teszt, aminek egy része vérvizsgálattal történik.

-A 15-20. héten vérvétellel végzett Quartett-teszt a Down-kór, az idegcsőzáródási rendellenesség kiszűrésére.

Terhességi ultrahang vizsgálat

Az első kötelező ultrahang vizsgálat a 12. héten történik. Ez az első genetikai ultrahang időpontja, ahol tarkóredőt mérnek, orrcsontot vizsgálnak és különböző méréseket végeznek a fejlődő magzaton. A vizsgálat alkalmával kimutathatóak a kromoszóma rendellenességek, a magzati köldöksérv, végtag- koponya rendellenességek. A magzat mérete ennél a vizsgálatnál nagyon pontosan meghatározható, így az utolsó menstruáció időpontját is figyelembe véve pontosítják a terminust. 

A következő genetikai ultrahang vizsgálat a 18.-22. hetek között várható, amikor leginkább anatómiai eltéréseket szűrnek. A 32. héten leginkább a baba megfelelő fejlődési ütemére kíváncsiak, a 38. héten pedig megmérik, megnézik a fekvését és ellenőrzik a placenta állapotát, illetve a magzatvíz mennyiségét. 

3D-s és 4D-s ultrahang vizsgálatot bármikor végeztethetsz, az erre szakosodott magánrendelők egyikébe kell időpontot kérned. A magzat a 24-32. héten látszik a legszebben. Ekkor már mindene megvan és még nem olyan nagy, hogy a méhfalhoz nyomódva nehezen kivehető, homályos képet adjon.

CTG, NST vizsgálat

A 36. héttől hetente kötelező a CTG vagy NST vizsgálat, amin a baba szívműködését és a méhösszehúzódásokat figyelik, jegyzik. Ha a 40. héten még nem születik meg kisbabád, akkor erre a vizsgálatra naponta kerül majd sor.

A genetikusnál

A genetikai tanácsadás nem kötelező vizsgálat, csak genetikus végezheti el. Leginkább 37 év felett vagy családi anamnézisben előforduló genetikai betegség esetén végzik a 11-12. héten.

Fogorvosi szűrővizsgálat

A kismama fogai a terhesség alatt jobban romolhatnak, ezért mindenképp ajánlott a fogorvosi szűrés. Szükség esetén felszámolják a gyulladásos gócokat, hogy az ebből adódó koraszülést megelőzzék.

A sok vizsgálat bizonyára nagyon hasznos, de vizsgálatok előtti sorbanállás, az időnként nehezen tolerálható kórházi körülmények nagy terhet róhatnak a kismamákra. Természetesen lehetőség van a vizsgálatokat magánúton is elvégeztetni, amivel sokkal nagyobb kényelemhez és optimálisabb légkörhöz juthatunk. Egyesületünk tagsági programjai lehetővé teszik, hogy a vizsgálatok alkalmával is jól érezd magad és a negatív eredmények után csak jó élményeid maradjanak. Életmód programunk számodra is segítő kezet nyújt.

A nap 24 órájában bármikor orvossal konzultálhatsz évente 990 Ft-os egyesületi tagsági díjért, ami szinte ajándék. Tényleg ennyi az egész! Várandós kismamaként is fogjuk a kezed, megnyugtatunk, irányt mutatunk, ha elbizonytalanodsz, esetleg aggódsz legnagyobb kincsedért.

Élj az orvosi call center szolgáltatással, hiszen ez kihagyhatatlan lehetőség családod számára. Egyszerűen és gyorsan csatlakozhatsz egyesületünkhöz, ami egyszerre ösztönöz, véd, segít és gyógyít: interaktív előadások, szemléletformáló életmódprogramok és a csoportos egészségbiztosítás, ami támogatást nyújt abban, ha egészségügyi ellátásra lenne szükséged. Otthonról online konzultációt kérhetsz munkatársunktól és felteheted kérdéseidet.

Még mindig bizonytalan lennél? Kattints és tudj meg többet rólunk!