szorongás

Legfontosabb kincsünk az egészség, amihez lelki nyugalmunk, pszichés állapotunk komolyan hozzájárul. A tanév kezdete új feladatokat, kihívásokat jelent és gyermeknek, szülőnek egyaránt munkával jár. Kinek többel, kinek kevesebbel. Az, hogy miképp viszonyulunk ehhez, tulajdonképpen meghatározza eredményeinket. A szorongás is többféle lehet, így hatásai is különbözőek. Az egészségünk megóvása érdekében a hosszan tartó, nyomasztó negatív szorongást mindenképpen oldanunk kell.

A szorongás tulajdonképpen normális emberi reakció a számunkra nem megszokott, ismeretlen élethelyzetekre. Mindannyian átéltük már egy-egy vizsgaszituációban, orvosi vizsgálat előtt, esetleg versenyt, fellépést megelőzően. Olyan érzelmi reakció, ami készenlétet, feszültséget, fokozott figyelmet teremt az adott dologra vonatkozóan úgy, hogy a fókuszból rajta kívül minden más kiesik. Ez persze jól is jöhet, hiszen a rendkívül erős összpontosítás a produkciót kívánó helyzetekben jobb teljesítményt eredményezhet. Ebben az esetben a szorongás csak a pozitív hatásait fejti ki, aggodalomra semmi okunk. Az esemény után magától oldódik.

Ellenben a hosszan tartó negatív szorongás megbetegíthet. Ilyenkor a szorongás, félelem inkább a teljesítmény romlásával jár. Az is előfordul, hogy egy-egy szituáció szinte megbénítja a gyermeket vagy felnőttet aggodalmai miatt.

Miről ismerhetjük fel a szorongó személyt?

A szorongás tünetei szinte mindig látszanak az egyén viselkedésén. A távoli, vélt eseménytől való félelem nehezebben felismerhető, míg a valós eseményhez kötött könnyebben. Nézzük először az utóbbit.

Bizonyos szituációkat megelőzően rendszeresen átélt negatív szorongás abból adódik, hogy előrevetítjük a lehető legrosszabb kimenetelt és nem pozitív reményekkel lazán, hanem erős pesszimizmussal, negatív eseményre hangoljuk magunkat. A tünetek jól látszanak: arcpír, izzadás, megfeszült testtartás, szaporább légzés, riadalmat sugárzó arckifejezés. Az érintett szájszárazságot, heves szívdobogást, gyomor fájdalmat érezhet, esetleg hasmenése is lehet. Segítséget jelenthet ilyenkor az “És akkor mi van?” kérdés racionális, tényleges megválaszolása és a lehetséges esélyek valóságos mérlegre állítása. Minél felnőttebbek vagyunk, ez annál könnyebb. Mindezt gyermekekkel megvalósítani komoly pedagógiai kihívás. Indokolt lehet szakember segítségét igénybe venni.

A vélt eseményektől, vagy egyszerűen csak a mindennapi élettől való tartós, általános szorongás feltétlenül mielőbbi kezelést igényel, mert napról napra mérgezi, megkeseríti az életet. Felismerhetjük a szorongó személy általános viselkedéséről, hiszen jelei azért vannak, csak alaposabb figyelmet kíván az észrevétele. Ezek a gyermekek, felnőttek általában gátlásosak, mozgásuk ügyessége alulmúlja képességeiket, mimikájuk színtelen, keveset mosolyognak, gyakran nyugtalanok és szociális kapcsolataik szegényesek. A szakember segítsége nélkülözhetetlen.

Amennyiben környezetünkben szorongó, félelmekkel rendszeresen küzdő személy él, törekedjünk arra, hogy szorongása oldását elősegíthessük valamilyen módon. A Biztosítsd az Egészséged Egyesület tagjai stabil orvosi ellátással a háttérben az egészségük miatt ritkán aggódnak.

Tudj meg többet rólunk!